Startsida
Köpa häst på JK´s häst
Om Jenny Karlsson
Referenser
För ridskolor/föreningar
Tjänster
Träningar
Admin av hemsidan
 

Jenny Karlsson

 

Jag föddes 1979. Redan som bebis var det stallet som gällde. Mamma var ridinstruktör och hade med mig på alla möjliga och omöjliga ställen. Till att börja med red jag bla på mammas jättestora halvblod Charm och sedan fick jag låna den underbara shettisen Vivan.

När jag var fem år var lyckan gjord: jag fick min första egna ponny!! Snoopy även kallad Snobben klev in i mitt liv. Korsning mellan shettis och welsh, skäck med vit kropp, svart svans och brunt huvud och ett riktigt litet monster till att börja med.. Han skenade, bockade och kastade av mig stup i kvarten. Men tack vare en mamma som är envis som synden så fortsatte jag rida. Det var många tårar som fälldes men vad han lärde mig mycket!! Efter ett par år var vi ett sammansvetsat tävlingsteam och vann vårt första klubbmästerskap när jag var 8år... Jag var jättestolt och säkerligen helt odräglig att prata med den dagen ;)

Sedan följde många fler hästar. Den ponny som jag gjort flest resultat med var Merrie Minder. En underbar ponny som Nils Ljunggren på Sträte gård tog in från England som hingstämne. Bla annat kom vi 2:a och 5:a i DM.

Under ponnytiden var det mest hoppning som gällde. Även någon fälttävlan och terränghoppning. Dressyr red man ju mest för att man var tvungen... Redan som liten gillade jag hästar som var lite speciella eller svåra.

Vid 14års ålder började jag undervisa små barn på mammas ridskola. Att instruera var toppen. Ridlärare skulle jag bli!! Jag gick förberedande ungdomsledarkurs, ungdomsledarkurs och fortsatte ha lektioner. När jag var 16år såldes Minder till Elise Hellberg som senare red lag SM med Minder.

Då följde en tid med lite olika hästar som mamma hade. Men 1996 dök nästa kärlek upp i mitt liv, Bellevue. Kanske den hästen som lärt mig mest av alla. Han har oerhört svår. Till en början trodde jag inte att jag skulle klara av att utveckla honom, men såhär 11 år senare så kan jag med facit i hand säga att det gick ganska bra. Givetvis skulle jag kunnat få ut mer av en sådan häst idag, men då hade jag inte lärt mig allt som han lärt mig. Känslighet, tajming och att läsa hästen är ledord som “Bellisen” gett mig.

1997 åkte jag och Bellisen på ridledarutbildning i Lilla Edet. Där drillades vi av Cecilia Rahn. En fantastisk hästmänniska. Cecilia är rättfram och ärlig, vilket en del inte gillar, men det är precis så jag vill ha det! Jag lärde mig jättemycket!!

1998 flyttade jag hemifrån. Jag fortsatte att jobba på mammas ridskola och hjälpte andra med deras hästar och ridning.

Sedan slutet av 90-talet har jag även varit lagledare för Tidans HSK´s lag i hoppning och dressyr. Vilka fantastiska ponnyryttare jag har fått äran att coacha! En så liten klubb som vår hade lag i div 1 i både hoppning och dressyr. De flesta av ryttarna red dessutom med i båda lagen. Det händer ofta att jag längtar tillbaka till den tiden då vår ponnyverksamhet var som störst. Tack alla som var med!!

2001 hände flera saker i mitt hästliv. Dels fick jag min första uppdragshäst Marigold Mist från Marie Fredriksson, Sköllersta. Ett härligt sto e. Cairo-Gaston. Och sedan kom Born to be Wild in i mitt liv. Han var min första försäljningshäst. Han blev kvar till 2006 så jag var väl inte toksnabb i den försäljningen...

2001-2002 jobbade jag utöver nästan heltid på min mammas ridskola, även halvtid på Kuletomten, Skövde RF. Jag hade dock inget körkort, vilket gjorde det hela mycket ansträngande... Men jag lärde mig väldigt mycket!

2002-2003 gick jag sedan instruktörsutbildningen på Agroväst/SLU i Skara. Det var då jag började rida för Traudi Björling. Traudi är den människa som inverkat mest på mig som ryttare under senare år. Hon har enorma kunskaper och ser alltid hästens behov i första rummet. Traudi var den som satte riktigt fart på mitt dressyr intresse.

Även Sten Lindgren undervisade, hoppning. Sten var den som hjälpte mig att få Bellevue att fungera!

2003 flyttade jag mina hästar till uppfödaren Ola Ingvarsson. Att ha hästarna hos Ola är helt klart det bästa efter att ha eget stall. Ola var alltid tillmötesgående. Jag fick även rida och utbilda hans fina unghästar.

Det var nu som försäljnings och utbildningsbiten tog mer fart. Tack vare min bästa vän och också min investeringskvinna Louise Isaksson kunde vi nu köpa in några hästar.

Jag har alltid gillat de lite känsliga eller missförstådda hästarna. Det är ytterst sällan det beror på hästen när det krånglar. Allt beror på ryttarens samarbetsförmåga och kunnighet vad gäller beteende. Detta är verkligen något som jag brinner för, att hjälpa hästar att fungera tillfredställande! 

2005 köpte jag gård tillsammans med min långvariga livskamrat Jerry och jag fick mitt eget stall. Nu tog verksamheten fart på allvar. På vårterminen hade jag mina sista ridskolelektioner för ett tag och övergick till enbart privatelever. 05 var även året då jag debuterade i MSV B dressyr med mina egenutbildade Cazzant och Born to be Wild.

Verksamheten växte snabbt och vi hade många roliga läger för både ungdomar och vuxna. Det var många hästar som passerade både för utbildning och försäljning, under flera perioder under somrarna hade vi upp till 25 hästar i träning samtidigt. 2009 fick vi vår fantastiska dotter Hilma men under 2012 bestämde jag och Jerry oss för att gå skilda vägar efter 15 år. Han bor numera kvar på gården.

Jag flyttade verksamheten till Habo gård i Töreboda. En utmärkt anläggning för de behov jag hade. Ett fint ridhus att träna i, möjlighet till lite avlastning genom mycket trevliga stallkamrater och allmänt en trevlig stämning gör att jag kommer minnas den här tiden med mycket värme och glädje!! 

I september 2014 bestämde jag och min nya livspartner Daniel oss för att köpa hus i det samhälle som han kommer från, Aneby. Därför kommer verksamheten under den kommande tiden vara i stor förändring. Min nya utmaning utöver att tillgodose behovet av träning för mina elever som är kvar i Skaraborg samt mina elever i Länghem är att börja undervisa på Nässjö ridklubb. En utmaning jag ser fram emot mycket! Dessutom är min uppfattning att det är en klubb med stora utvecklingsmöjligheter. I övrigt är framtiden ett oskrivet blad med många möjligheter som jag ser det!!

För den som är intresserad finns små sammandrag av några år tidigare i JK´s hästs historia:
2010
2011
2012Skriv ut denna sida

Hemsidesmotor som ingår i TSAR Webbhotell